Аист белый: описание с фото

Важко, напевно, знайти людину, яка б ніколи не чула про лелеку. Можна не знати про існування фаетона, дупеля або марабу, але красиву і граціозну птицю з довгим дзьобом, яка належить до сімейства голінастих, знають практично всі.

Про неї є безліч повір'їв, існують звичаї, пов'язані з лелекою, про нього передають з покоління в покоління стародавні легенди і складають вірші і пісні. З давніх часів цей птах є символом вірності, процвітання і довголіття сім'ї. Ну і, звичайно, багатьом дітям відомо, що для їх появи на світло неабияк «постарався» все той же лелека.лелека білий

Білий лелека - опис

Не буде перебільшенням твердження про те, що це найвідоміший з дванадцяти видів цих граціозних птахів. Це білий красень з чорної окантовкою крил, довгою і рухомий шиєю, червоним і довгим тонким дзьобом, червоними довгими ногами і дуже важливою ходою .. Коли білий лелека складає крила, здається, що вся його задня частина чорна.

За окрасу самку від самця відрізнити неможливо. Вони відрізняються лише розмірами - самки трохи дрібніше. Зростання цих птахів до 125 см, розмах крил може досягати двох метрів. Вага дорослої особини не перевищує чотирьох кілограмів. Білий лелека в дикій природі живе до двадцяти років. Він вважається довгожителем. У неволі цей термін дещо менше.білий лелека

Де живе білий лелека?

Ареал проживання цих птахів досить великий - це вся Європа і Азія. В Європі територія, де живе лелека простягається від Південної Швеції на півночі, до Брянська, Смоленська, Липецька на сході. Треба відзначити, що в останні роки ареал значно розширився в східному напрямку. Зимує лелека білий в тропічній Африці, Індії. Популяція, яка мешкає в південних регіонах африканського континенту, осіла. Чи не відлітають на зимівлю і ці білі птахи, що живуть в Західній Європі, там, де зими досить теплі.

Багато любителів пернатих роблять чудові фото: білий лелека летить на зимівлю. Їхній шлях може пролягати двома маршрутами. Зграї, які мешкають на заході від річки Ельба, перелітають Гібралтарську протоку. Вони залишаються зимувати між Сахарою і дощовими тропічними лісами Африки.фото білий лелека

Лелеки, які гніздяться на схід від Ельби, перетинають малу Азію і Ізраїль і зимують в Східній Африці між Суданом і ПАР.

На всіх місцях зимівлі ці красиві птахи збираються в тисячні зграї. Статевонезрілі молоді особини часом залишаються в Африці на весь період зимівлі. Перельоти лелеки роблять тільки в денний час. Вони летять на дуже великій висоті, нерідко парять. Для цього вони вибирають зручні в аеродинамічному відношенні райони. Лелеки уникають летіти над морем.білий лелека опис

гніздо

Проте особливий інтерес дослідників викликає не те, де мешкає білий лелека з точки зору материків і кордонів, а його вибір конкретного місця для будівництва гнізда.

У XIX столітті вчений з Німеччини Альфред Брем помітив унікальну особливість цих птахів - задовго до спорудження гнізда лелека білий досить тривалий час спостерігає за людьми.білий лелека в дикій природі

Напевно, тому якщо в якомусь сільському дворі з'являлося гніздо лелеки, вважалося, що це спричинить за собою достаток, здоров'я і благополуччя. Це вражає, але зафіксовані випадки, коли ці птахи прилітали навіть на балкони багатоповерхівок.

Спосіб життя в дикій природі

Сьогодні любителі пернатих можуть в численних журналах побачити їх фото. Білий лелека, опис з фото якого публікують різні видання, цікаві не тільки любителям, але і професійним дослідникам.де живе білий лелека

Як і більша частина великих птахів, лелека віддає перевагу ширяє політ - це енергетично вигідний спосіб пересування. Він здатний пролетіти багато кілометрів, що не змахуючи крилами, коли знаходить відповідні повітряні потоки.

Швидкість лелек на прольоті досягає 200-250 км в день. Птахи летять зграями, на зимівниках утворюючи багатотисячні скупчення. Під час міграції досить часто вони переходять повністю на харчування комахами, особливу перевагу віддаючи великої сарани. За це в Африці їх називають «саранові птиці».фото білий лелека летить

Для спостережень за міграцією цих птахів вже багато років використовується кільцювання, правда, в останні роки з'явилися і нові способи спостереження. Самий інформативний з них (але в той же час самий складний і дорогий) - супутникове стеження. Для цього лелека білий отримує особливе «спорядження» - невеликий передавач, який постійно передає сигнали на супутник.

живлення

Основний раціон цих птахів становлять дрібні хребетні і безхребетні тварини. Вони не проти поласувати жабами, жабами, вужами, гадюками і великими кониками. З не меншим задоволенням вживають в їжу хрущів, дощових черв'яків, дрібну рибу, ящірок.

Розшукуючи корм, ці птахи пересуваються повільно і важливо. Але варто їм помітити здобич, як вони миттєво підбігають і хапають її. Воду для своїх пташенят турботливі батьки носять в дзьобі.фото білий лелека опис з фото

розмноження

Пару цих птахів багато наших читачів бачили на фото. Білий лелека - це моногамна істота. Кожна пара розмножується в гнізді, яке може бути використано не один раз.

Раніше лелеки будували свої гнізда виключно на деревах, поблизу с житлом людини. Вони створювали величезну гніздо з гілок. Пізніше для цієї мети вони стали використовувати дахи будинків і господарських будівель, нерідко люди спеціально будували для них невеликі сараї.фото білий лелека опис з фото

Останнім часом лелеки все частіше будують гнізда на фабричних трубах, опорах високовольтних ліній. Одне гніздо може служити парі кілька років. Чим воно старше, тим більше його діаметр і вага. Деякі з них досягають ваги в кілька центнерів. Нерідкі випадки, коли після загибелі батьків гніздо займає їх потомство.

Самці прилітають до гніздових трохи раніше своїх подруг. У нашій країні це відбувається на початку квітня. Як тільки неподалік з'являється перша самка, самець сприймає її як свою «половинку». Проте, якщо до гнізда прилетить ще одна особина, між ними починається неабияка боротьба за право стати матір'ю. У цій боротьбі самець участі не бере.

Перемогла самку самець запрошує в гніздо. Він закидає голову до спини і видає дзьобом клацають ритмічні звуки. Щоб резонанс був великим, він мову прибирає в гортань. Такі ж звуки можна почути, якщо до гнізда наближається ще один самець, тільки в цьому випадку поза буде інший - шия і тіло витягнуті горизонтально, при цьому птах піднімає і опускає крила. Нерідко таку картину можна спостерігати, коли до гнізда старого лелеки прилітають молоді і повні сил самці, які лінуються будувати власний «будинок». Якщо суперник не чує загроз, господар гнізда кидається на ворога і сильно б'є його дзьобом.білий лелека в дикій природі

Прийнявши запрошення самця, самка залітає в «сімейне гніздечко», і тепер уже два птахи закидають голови назад і клацають дзьобами. Самка відкладає від 2 до 5 яєць, набагато рідше від 1 до 7. Пара висиджує їх разом. Як правило, вдень це робить самець, а вночі самка. Передача «поста» супроводжується особливим ритуалом - особливими позами і клацанням дзьобами. Цей процес триває 33 дні. Пташенята, що вилупилися зрячі, але абсолютно безпорадні.

годування пташенят

Напевно, вам доводилося бачити фото - білий лелека годує пташенят. Це дуже захоплююче видовище. Спочатку малюків батьки годують дощовими хробаками зі свого дзьоба. Пташенята дивно спритно ловлять їх на льоту або збирають в гнізді, якщо зловити не вдалося. Ставши трохи старше, вони намагаються вихоплювати їжу з дзьоба батьків.

Дорослі лелеки дуже уважно спостерігають за своїм потомством, при необхідності вони викидають з гнізда хворих і слабких пташенят. Злітають молоді лелеки вперше через 55 днів. Спочатку це відбувається під наглядом батьків. Ще 18 днів їх годують дорослі птахи. Ночують молоді лелеки в гнізді, а днем ??тренуються в майстерності польоту.фото білий лелека опис з фото

Через 70 днів вони перетворюються в самостійних особин і в кінці серпня "молодь" вже летить на зимівлю самостійно, ведена інстинктом. Дорослі птахи вирушають в дорогу пізніше - у вересні.

видаються звуки

Білий лелека (доросла особина) при зустрічі з парою голосно клацає дзьобом. Пташенята пищать і кричать, ці звуки дуже нагадують нявкання кошенят.

Клацаючи дзьобом, птах закидає голову на спину і втягує мову. При цьому утворюється резонуюча порожнину, яка посилює звук. Клацання дзьобом замінило у лелеки голосове спілкування.

Ставлення до побратимів

Необхідно відзначити, що по відношенню до особин свого виду білий лелека дуже агресивний. Нерідкі випадки, коли кілька дорослих птахів забивали на смерть свого слабшого побратима.фото білий лелека летить

чисельність лелек

Незважаючи на те що люди доброзичливо ставляться в цих величним птахам, в західних частинах ареалу їх чисельність постійно скорочується. Вчені пояснюють цей факт інтенсифікацією сільського господарства, скороченням кормової бази, хімізацією довкілля, що призводить до отруєнь, збоїв репродуктивного циклу та загибелі птахів.

Проте в нашій країні чисельність лелек зростає з кожним роком. Сьогодні в світі налічується близько 150 тисяч пар цих білих красенів, третина з них розмножується на території Росії, Білорусі та України.


Внимание, только СЕГОДНЯ!
Оцените, пожалуйста статью